Rólunk

Vízió

Az MCC Egészségedre program küldetése, hogy az MCC diákjait, munkavállalóit és a szélesebb közönséget egészséggel, egészségtudatossággal, egészségmegőrzéssel, valamint mentális és fizikai jólléttel kapcsolatos ismeretekkel lássa el. A program a szélesebb társadalmi rétegek felé is nyit, növelve az általános egészségműveltséget és terjesztve az egészségtudatos életmód üzenetét. Szakmai és közösségi események 

Az MCC Egészségedre projekt elkötelezett a szakmai és közösségi események szervezése iránt, amelyek célja az egészségtudatosság növelése és a prevenció fontosságának hangsúlyozása. Rendszeresen szervezünk egészségügyi témájú előadásokat, ahol szakértők osztják meg tudásukat az érdeklődőkkel. Ezek az események nemcsak az MCC diákjait, munkavállalóit, hanem a szélesebb közönséget is megcélozzák. A közösségi egészségnapokon interaktív programokkal és szakmai tanácsadással járulunk hozzá az egészségtudatosság terjedéséhez. 

Oktatás 

Az MCC Egészségedre kifejezetten hangsúlyt fektet az oktatásra, különösen az MCC diákjai számára. Kurzusokat szervezünk, melyek nem csak az egészségmegőrzés, hanem a népegészségügy különböző aspektusait is felölelik. Ezek a kurzusok lehetővé teszik a diákoknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a népegészségügy területére, megértsék annak helyzetét, kihívásait és lehetőségeit, így hozzájárul a szélesebb perspektívájú egészségügyi tudatosságához és szakmai felkészültségéhez. 

Lakossági edukáció 

Az MCC Egészségedre projekt erőteljesen elkötelezett az egészségértés terjesztése mellett, kiemelve a preventív megközelítés fontosságát. Az intézkedések részeként digitális és print kommunikációs eszközök segítségével közérthető ismeretterjesztő anyagokat készítünk, melyek széles körben hozzáférhetők mind az MCC közösségének, mind a szélesebb lakosságnak. Ezen tudománykomunikáció célja az egészségműveltség fejlesztése, ezáltal segítve az embereket a prevenció iránti tudatosságuk növelésében és az egészséges életmód kialakításában. 

Diákprojektek

Az MCC Egészségedre aktívan támogatja az egészséghez kapcsolódó diákprojekteket. Szakmai segítséget nyújtunk a diákoknak, akik saját kezdeményezéseik révén szeretnék elősegíteni az egészséges életmódot, egészségügyi tudatosságot a szűkebb vagy tágabb közösségükben. A projektek támogatása révén ösztönözzük a diákokat az egészségügyi innovációk és kezdeményezések terén. 
Center for Future Health Development


A Center for Future Health Development különböző tudományágak hallgatóit összefogó kutató diákszervezet, akiket az egészségügy iránti érdeklődés és proaktív szemléletmód köt össze. Diákközösségünk 2022 decemberében alapult, és jelenleg 40 tagból áll.  

Annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az egészségesebb társadalomhoz, közösen gondolkodunk a legégetőbb egészségügyet érintő problémákon, kiemelt figyelmet szentelve a prevencióban és digitalizációban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre. Emiatt több egészségtudatosságra nevelő és párbeszédindító tevékenységet is végzünk. Évente 4 interdiszciplináris kutatást készítünk, melyeknek eredményeit tavaszi konferenciánkon mutatjuk be, továbbá cikkeket írunk, kurzusokat és workshopokat szervezünk, valamint létrehoztuk a Health Talks nevű rendezvény-sorozatot is.  

A 2023-as év legnagyobb sikere, hogy nemzetközi szinten is felismertek minket, így volt alkalmunk előadóként részt venni a szingapúri magyar nagykövetség Hungarian Medtech Business Forumán. 

Ép test, lélek, környezet


Ép Testben Ép Lélek csak Ép Környezetben lehet. A projektünk célja a középiskolai és egyetemista korosztály, valamint az ő szüleik megszólítása, a jövőnkért való cselekedetek fontosságával kapcsolatban. Arra törekszünk, hogy a jelenlegi fiatalságot érő, szorongást kiváltó környezeti tényezőkben biztonságérzetet keltsünk bennük. Ennek megvalósítását a tudatosításban látjuk, amely hangsúlyozza, hogy tehetnek jövőjükért, mind a Föld -, mind saját fizikai állapotuk és mentális egészségük javítását figyelembe véve. 

Büszkék vagyunk az első eseményünk megvalósulására 2023 őszén, illetve, a karácsonyi #ÉTLKarácsony közösségi média kampányunkra. 

MedIT Podcast


A MedIT Podcast célja a magyar podcast hallgató közösség tájékoztatása az egészségügy digitalizációjának témakörében. Víziónk az, hogy a magyar lakosság tájékozott lesz digitális egészségügy innovációi kapcsán, és amennyiben információs szükség keletkezik, a MedIT Podcast lesz az elsőszámú forrás a tájékozódásra, annak megfelelően, hogy a MedIT Podcast lépett be elsőként a magyar podcast piacra a digitális egészségügy témakörében. 

11 fős csapatunk tevékenysége kiterjed podcast adások készítésére, offline események szervezésére, melyekből videóval együtt kiadott (ún. Vodcast) műsort készítünk, illetve közösségi média felületeken közzétett további képi és videós formátumú edukatív anyagok készítésére. 

Legnagyobb büszkeségünk, hogy 2023. végére 91 podcast hallgató kedvenc 10 podcast műsora közé tartozunk, 22 hallgatónak pedig a MedIT Podcast az abszolút kedvence, a Spotify for Podcasters éves összefoglaló statisztikái alapján. 

Move


A MOVE diákprojekt azért jött létre, hogy a kollégiumi sportéletet fellendítse, és ezen keresztül vegyen részt a közösség építésében. Projektünkben az idei évben már több, mint harminc diák munkálkodik, hogy a széleskörű feladatainkat el tudjuk látni, és az új ötleteknek is teret tudjunk adni. Rendkívül lelkes és energikus csapatunk sportszerető emberekből áll, akik vért és verítéket nem kímélve dolgoznak egy mozgékonyabb MCC-ért.  

Idén elindult egy vitorlás szakosztály, emellett főleg sportesemények szervezésével foglalkozunk, legyen az egy falmászás, labdarúgó bajnokság, sakk délután vagy közös futás a Feneketlen-tó körül, de szakmai eseményt is tudunk már a hátunk mögött. Az eddigi legnagyobb programunk az MCC Feszt 0. napján hagyományteremtő jelleggel megrendezett Sportfeszt volt, ahol sokféle egyéni és csapatsportban próbálhatták ki magukat az MCC-s diákok. A palettánkat bővíteni fogjuk túrákkal, csapatsportokkal, jógával és egyéb sporthoz kötődő tevékenységekkel.  

Pirospont


A véradás az egyik legkönnyebb mód, hogy segítsünk másoknak és jobb emberré váljunk. A diákprojekt 2023. szeptemberében öt különböző szakról érkező, főként egészségügyben tanuló szegedi egyetemistával indult.  

Célunk, hogy a fiatalokkal megismertessük a véradás fontosságát és a véradás menetét. Hosszú távú célunk, egy új szokás kialakítása az emberekben. Olyan fiatalokból álló közösséget szeretnénk kiépíteni, akik folyamatos véradásukkal részt vesznek egy valós probléma megoldásában, a vérkészlethiányban. Illetve segítséget nyújtani az Országos Vérellátó Szolgálatnak a vérellátás folyamatos pótlásában.  

Az eddigi sikerünk, hogy segíthettük a 2023. október-novemberi Országos Vérellátó Szolgálat kampányának létrejöttében, amelyben kifejezetten az első véradó fiatalokat szólítottak meg.