Az MCC Health Talks előadássorozatának legutóbbi rendezvényén a kiemelt téma az egészség és a hosszú távú siker összefüggése volt.

Az eseményen négy neves szakértő osztotta meg gondolatait arról, hogy mivel jár az állandó pörgés, mit tesz a testünkkel és mi történik mentálisan, és ami a legfontosabb: mit tehetünk azért, hogy megtartsuk a kiemelkedő teljesítményünket, de tudatosságunknak köszönhetően elkerüljük a korai kiégést. 

Az Egészségkalauz maximalistáknak című Health Talks vendége volt dr. Kiss Richárd a Medipredict orvosigazgatója, Bíró Bence Péter pszichológus, kiégésszakértő, Vada Gergely alvásszakértő, Fusion Vital alapítója és Szuromi Márton rekreációs szakember, az MCC munkavállalója. A meghívott előadók mind egy-egy különböző oldalról közelítették meg a témát, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül folytatódott tovább az esemény, ahol a közönség is lehetőséget kapott a megválaszolatlanul maradt kérdések tisztázására.  

Dr. Kiss Richárd fontos szempontokra hívta fel a figyelmet az egészség és a stressz kapcsolatában. A pulzatilis stressz fogalmával, azaz a stressz hullámokban történő megjelenésével kapcsolatos megközelítése révén mélyebb betekintést nyújtott a stressz hatásaira és azok kezelésére. A pulzatilis stressz olyan stresszforma, amely hullámokban érkezik az ember életébe. Az orvos hangsúlyozta, hogy ez a természetes stresszkezelési mechanizmus része, és az emberi szervezet erre van kitalálva. Azonban az állandó stresszhelyzetek, a folyamatosan fennálló stressz, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, különösen, a kortizolszint megemelkedése révén, amely gyulladásokat és más testi problémákat eredményezhet. Az ilyenkor tapasztalt stressz könnyen elfelejteti velünk az alapvető szükségleteinket, mint például a megfelelő mennyiségű alvás vagy az étkezés. Javasolta, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testünk jelzéseit - nem baj, ha van stressz az életünkben, a lényeg hogy tudjunk róla és megfelelően kezeljük azt. 

Bíró Bence Péter, pszichológus és kiégésszakértő, mélyebb betekintést nyújtott az életünkben rejlő stressz-kihívások és a pihenés fontossága közötti egyensúly kialakításába. Véleménye szerint a magas lelkiismeretességünk és maximalizmusunk miatt gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor túl sok mindenre vállalkozunk. Ennek következtében tartós testi és mentális kimerültség alakulhat ki, ami alacsonyabb teljesítményhez vezet. A pszichológus szerint ez a folyamat olyan, mint egy „bankszámla egyenleg”, ami abból tevődik össze, amit mi teszünk, és abból, amit az élet elénk dob. A bankszámla egyenlege a kiadásainkból és bevételeinkből áll össze. A bevételeknek tekinthetjük azokat, amik nekünk erőt adnak, a szeretetet, örömteli programokat, kiadós alvást, finom ételeket, pénzügyi biztonságot, egészséget. A kiadásoknak pedig azokat vesszük itt, amik merítenek minket. Ilyen például egy problémás kolléga, nehéz piaci helyzet, fájdalmas törvényváltozások, a gyorsan változó elvárások. A cél nem az, hogy ne legyenek “kiadásaink”, levetkőzzük a teljesítménycentrikusságunkat, hanem az, hogy az egyenlegünk pozitív legyen. 

Ezért javasolta, hogy gyűjtsük össze, hogy nekünk milyen kiadásaink és bevételeink vannak, majd tervezzünk időt arra, hogy tudatosan és aktívan töltsük az időnket olyan tevékenységekkel, amelyek feltöltik lelkünket. Emellett kiemelte a társas támogatás jelentőségét, felhívva a figyelmet arra, hogy a körülöttünk lévő emberek minket is formálnak, így jól válasszuk meg, milyen közösségekben létezünk.  

Vada Gergely, alvásszakértő és a Fusion Vital alapítója, mélyebb betekintést nyújtott az alvás fontosságába és annak szerepébe az egyéni teljesítmény és jólét szempontjából. Az alvásszakértő hangsúlyozta, hogy bár sokakat érint, hogy keveset alszanak és fáradtak, sokáig nem tulajdonítottak kellő figyelmet az alvásnak. Az alvás azonban ma már Nobel-díjat is hozott a szakirodalomba, felismerve annak kulcsfontosságát az egészség szempontjából. 

Gergely kifejtette, hogy az éjszaka az az időszak, amikor a testünk számos létfontosságú folyamatnak van kitéve. Ilyenkor történik a regenerálódás, a méregtelenítés és a nappal tanultak beépítése. Az alvást számítógépes szoftverfrissítéshez hasonlította: ha ez nem fut le megfelelően, akkor a következő napokon is visszük magunkkal a korábbi napok terhelését.  

Bár az alvás társadalmilag alábecsült tevékenység, a Maslow piramis alján található, ha nem sikerül rendesen regenerálódnunk, méregtelenítenünk esténként, nagyobb valószínűséggel lesz immunrendszeri problémánk, egyre többet leszünk betegek és fáradtak, ezzel nehezítve az olyan piramis csúcsán lévő céljaink elérését, mint például az önmegvalósítás. 

Gergely javaslata szerint minimum 7 óra alvásra van szükségünk ahhoz, hogy optimálisan működjünk, és a szóban forgó "szoftverfrissítés" hatékonyan megtörténjen. Figyelmeztetett arra, hogy ne engedjük, hogy a kimaradástól, lemaradástól való félelem arra késztessen bennünket, hogy kevesebb időt szenteljünk az alvásnak. Továbbá kiemelte, hogy a minőség ugyanolyan fontos, mint a mennyiség, és néhány praktikus tippel szolgált az alvás minőségének javításához: lefekvés előtt kerüljük a túlzott terhelést, ne nyúljunk az eszközeinkhez, aludjunk hűvös, sötét szobában, és ne használjuk az ágyat munkahelyként. 

Szuromi Márton a tranziens hipofrontalitás fogalmával egy izgalmas pszichobiológiai folyamatot vezetett be. Ez a folyamat arról szól, hogy bizonyos fizikai aktivitás által a vérkeringés az agyban átrendeződik, kifejezetten a mozgásért felelős területek felé, ideértve az izmokat is. Ennek eredményeként a frontális agyterületre átmenetileg alacsonyabb vérellátottság lesz jellemző. Ez a változás lehetővé teszi a tervezésért és az előretekintésért felelős agyterület számára, hogy átmenetileg kikapcsoljon, elősegítve ezzel a jelenben való létezést és az ösztönös, örömteli tevékenységekbe való belemerülést. 

Ez a folyamat nem csupán az agyi aktivitás átmeneti módosulását jelenti; egyben rámutat arra is, hogy a sporttevékenységek során bekövetkező fizikai aktivitásnak milyen pozitív hatása lehet a szociális jólétre. Marci szerint a közösségben végzett sporttevékenységek elősegítik az egészséges versengést, amely nem csupán a személyes fejlődésre, hanem az egész közösség szociális kapcsolataira is pozitív hatással van. 

Az eseményen részt vevő szakértők egységesen hangsúlyozták, hogy az egyének egészségi állapota létfontosságú tényező. A tudatos stresszkezelés, az életmód egyensúlyának fenntartása, az optimális alvásminőség és a társadalmi kapcsolatok szerepe kardinális a teljesítőképesség és az életminőség szempontjából. A közösségi gondolkodás és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőségűek az egészséges életmód kialakítása során. A társadalmi támogatás és az egyének közötti kapcsolatok hatékonyan csökkentik a stresszt, és jelentősen hozzájárulnak az életminőség javulásához. Ezenkívül fontos megérteni, hogy a magas szintű teljesítményre való törekvés nem zárja ki az egészségtudatos szemléletet; épp ellenkezőleg, az egészséges életmód szilárd alapot biztosít a fenntartható kiválósághoz. Így az egészséges életmód és a szakmai kiválóság iránti elkötelezettség kölcsönösen megerősítik egymást, lehetővé téve az egyéneknek, hogy magas szinten teljesítsenek mind személyes, mind szakmai életük során.  

Az MCC Health Talks sorozat további eseményein várják az érdeklődőket, hogy még több hasznos tanácsokkal szolgáljanak az egészséges életmód kialakítása és a sikeres szakmai pályafutás elérése érdekében.