Nőnap estéjén közel száz nő töltötte velünk az estét, a fiatal egyetemistáktól az idősebb korosztályig. A Scruton MCC adott otthont ennek az eseménynek, amely az MCC Egészségedre támogatásával és több egészségműveltséget elősegítő diákprojekt, mint a Center for Future Health Development és a MedIT kezdeményezésére jött létre. Az esemény célja nem csak az információcsere volt, hanem az is, hogy felhívja a figyelmet a női egészségügyi problémákról való kommunikáció fontosságára.

Az este során két kiemelkedő szakértő, Kacsur Adrienn, szexuálpszichológiai szakpszichológus és relaxációs gyakorlatvezető, valamint Dr. Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos osztott meg értékes ismereteket és személyes tapasztalatokat a résztvevőkkel. Ők nem csak a szakmai munkájukban, hanem közösségi médiában és könyveikben keresztül is igyekeznek felhívni a figyelmet a női testtel kapcsolatos fontos, gyakran mégis tabunak számító témákra.

A beszélgetés során számos terület került terítékre: a női életciklus különböző szakaszaitól kezdve, mint a menstruáció, a terhesség és a menopauza, a szexuális egészségig, a nőgyógyászati problémákig. A szakértők nem csupán felvázolták a problémákat, hanem konkrét tanácsokkal is szolgáltak a szégyenérzet leküzdésére, a női testkép és szexuális önbizalom erősítésére. Az előadók hangsúlyozták a párkapcsolati dinamikák fontosságát, és praktikus tanácsokat adtak az egészségügyi gondozás és a rendszeres szűrések fontosságáról is.

A résztvevők a visszajelzések alapján elégedetten távoztak: "Megismertem jobban a testem" - írta egyikük, míg más hozzátette: "Nagyon sokat fejlődtem, tanultam, az esemény ösztönzött arra, hogy a saját életemben is változásokat ütemezzek be." A humor is fontos szerepet kapott, hiszen, mint egy résztvevő megjegyezte: "Sokat nevettem, miközben fontos, minden nőt érintő kérdések kapcsán halhattam információkat, így nagyon befogadható volt."

A közvetlen és nyílt kommunikációt is dicsérték: "Nem ismertem az előadókat, de nagyon közvetlen előadás volt. Örülök, hogy elmentem a rendezvényre." Egy másik résztvevő pedig megjegyezte: "Nagyon tetszett, hogy végre egy nyílt és nem virág nyelven megfogalmazott előadáson vehettem részt."

Ezek a visszajelzések jól tükrözik, hogy az a Health Talk nem csak tájékoztatott, hanem ösztönzött, inspirált, és létrehozott egy olyan közösséget, ahol a résztvevők nyíltan és őszintén oszthatták meg gondolataikat és érzéseiket a női egészséggel kapcsolatosan.