Komoly szigorításokat vezetett be 2023 végén a dán Egészségügyi Minisztérium, amik az alkohol és dohány fogyasztást érintették. Mik is ezek a szabályozások, és mi indokolta a bevezetésüket?

A skandináv országokról a köztudatban az a kép él, hogy nagyon jól élnek az emberek, példátlan jóléti államok működnek, de a hideg és sötét miatt rengetegen depressziósak, és sok alkoholt fogyasztanak. Ennek megvan az alapja, hiszen, ha Dániát nézzük, 15 éve még valóban rossz volt a helyzet. Azóta azonban sokat fejlődtek, és jelenleg már csak átlagosan 10,1 liter tiszta alkoholt fogyasztanak el évente a 15 évnél idősebb dánok. Ez már megközelítette az EU-s átlagot, ami 9,5 liter éves átlag fejenként, ami 190 liter sörnek, 80 liter bornak, vagy 24 liter tömény szeszesitalnak felel meg.

Hozzá kell tennünk, hogy Európa kimagaslik alkohol fogyasztás terén a világon, így ez a 9,5 literes átlag is magasnak mondható. A globális átlag 5,5 liter tiszta alkohol volt fejenként egy évre vetítve 2019-ben. A világon a 10 legnagyobb egy főre jutó alkohol fogyasztási mutatóval rendelkező ország közül 9 Európában található. Az EU-ban a csehek (14,3 liter tiszta alkohol évente fejenként), a lettek (13,2 liter) és a litvánok (12,8 liter) állnak a dobogón.

Ezek szerint a dánok nem is állnak annyira rosszul alkohol fogyasztás terén. Vannak azonban egyéb mutatók is, amelyek rosszabb képet festenek. Az egyik ilyen az erős epizodikus ivás, ami 60 gramm tiszta alkohol elfogyasztását jelenti egyetlen alkalmon belül. Ebben a dánok kiemelkednek, hiszen 37%-uk vallotta be, hogy havonta legalább egyszer megtörténik ez vele. Az Eurostat iskolai végzettségre vetítve is végzett ilyen téren kutatást, ahol szintén Dánia van az első helyen. Ezt a személyes tapasztalataimmal úgy tudnám alátámasztani, hogy Dániában nagyon erősen része a szokásoknak, hogy péntek este mindenki elmegy inni az ismerőseivel. Ebben nincs különbség a társadalmi osztályok között, péntek este szinte minden hátterű ember megtalálható a helyi bárokban.

A másik mutató, amiben rosszul állnak a dánok, a fiatalok alkohol fogyasztása. Az OECD felmérése szerint a 15-16 éves dánok 59%-a élt már át erős epizodikus ivást, míg egy másik kutatás szerint 40%-uk legalább egyszer részeg volt a megelőző 30 napban. Ez különösen nagy szám, hiszen itt az európai átlag 13% volt.

Ezt a komoly problémát a dán Egészségügyi Minisztérium is felismerte. Eddig a 16-18 évesek szabadon vásárolhattak 16,5%-osnál gyengébb alkoholos italokat, így logikus volt ehhez a szabályozáshoz nyúlni. 2023 végétől már csak 6% alatti italokat vásárolhatnak a fiatalok. Szó volt a teljes tiltásról is 18 éves korig, azonban minden bizonnyal túl erős része a kultúrának a sör fogyasztása Dániában, így maradt a 6%-os limit.

Az új szabályozásnak volt egy másik célpontja is, a snüssz nevű dohánytermék. A snüssz kis csomagba zárt dohánykeverék, amelyet a felső ajkak alá kell behelyezni, és így váltja ki a hatását. Svédországból indult útjára a termék, mára azonban hatalmas népszerűséget szerzett magának több európai országban is. Elemzések szerint a snüssz piaca megkétszereződött 2020 és 2021 között. Személyes tapasztalatból is megerősíthetem, hogy rengetegen használták főleg a fiatalok ezt a dohányterméket Dániában. Az Egészségügyi Minisztérium az év végi rendeletében kétszeresére emelte az adót ezeken a termékeken, így nagyjából annyiba kerülnek már, mint egy doboz cigaretta.